katoenen luiers

Katoenen luiers

Er is eigenlijk geen groot verschil tussen stoffen luiers en wegwerpluiers , zolang je de luier van een baby verschoont als deze vol is. Als je een vuile luier te lang negeert, neemt het risico op luieruitslag toe en voelt dit niet goed voor de baby. Wegwerpluiers zijn beter ademend, maar hun vocht inbrengende, absorberende chemicaliën irriteren sommige baby’s. Daarom geven bepaalde ouders de voorkeur aan het zachtere gevoel van katoenen luiers.

katoenen luiers

Gezondheid, gemak en comfort

Of je nu kiest voor wegwerpartikelen of herbruikbare items, luiers maken deel uit van jonge ouders. Pasgeboren baby’s kunnen wel dagelijks 10 of meer luiers gebruiken! ​​Weet dat een gemiddelde kleuter pas rond 21 maanden zindelijk wordt en dan sta je verstelt wat een grote afvalberg dit veroorzaakt.

Wie nog geen ervaring heeft, zal in het begin wat aftasten welke soort voor jou en de baby de beste is.

Vele ouders kiezen opnieuw voor de recycleerbare, katoenen luiers. Dit heeft nog weinig mee van de ingewikkelde doeken en enge sluitspelden waarmee moeders in het verleden te maken hadden. Nu worden ook deze luiers geleverd met klittenband of drukknopen, waardoor het verschonen even snel en gemakkelijk is als bij een wegwerpartikel.

Ze hebben een goeie pasvorm voor je kindje, waterdichte banden rond de taille en benen om lekken te voorkomen en verwijderbare voeringen, zodat ze net zo hard werken als een wegwerpartikel.

Wat is het beste voor het milieu?

Het antwoord is niet eenvoudig. Wegwerpartikelen worden in grote aantallen geproduceerd en worden vervolgens verzameld op stortplaatsen. De meeste zijn wel biologisch afbreekbaar, maar de impact op het afval blijft groot.

Een maal herbruikbare luiers worden gemaakt, gaan ze wel erg lang mee. Maar het wassen van katoenen luiers vraagt veel schoon water, energie en er wordt een boel vuil water geproduceerd.

Conclusie : Elk gezin moet uiteindelijk zelf beslissen welke keuze het meest zinvol is en uiteindelijk draait het allemaal om het opvoeden van gelukkige, gezonde kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *