Het belang van een speeltuin in de wijk wordt door vrijwel iedereen onderschreven. Klimmen, klauteren, springen en glijden is goed voor de ontwikkeling van motoriek. Door samen te spelen leren kinderen sociale vaardigheden. Ouders doen sociale contacten op door andere ouders te ontmoeten. Is er bij u in de wijde omtrek geen speeltuin te bekennen? In dit artikel leest u wat u daaraan kunt doen.

Weg bij dat scherm

In de tijd van game consoles, smartphones en tablets is het extra belangrijk om kinderen te stimuleren buiten te gaan spelen. Even weg bij dat scherm, hup naar dat klimtoestel buiten en samen met vriendjes en vriendinnetjes spelen in de buitenlucht. Maar ja, dan moet er wel een speeltuin met speeltoestellen in de buurt zijn…

Aanvragen bij de gemeente

De meeste gemeentes in Nederland bieden de mogelijkheid, om de uitbreiding of aanleg van een speeltuin aan te vragen. Ambtenaren zijn zelf ook vaak ouders met kinderen, die het belang inzien van natuurlijk spelen in de buitenlucht. Zo lezen we op de website van gemeente Gouda, dat zij het belangrijk vinden dat kinderen veilig en onbezorgd kunnen spelen. Hulde!

Subsidie aanvragen

Heeft u zelf een lapje grond, dat goed zou kunnen dienen als openbare speelplek? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden subsidie aanvragen bij het VSBfonds. Zo moet u bijvoorbeeld kunnen aantonen dat er behoefte is aan een speelplek en dat er binnen een straal van 300 meter geen andere speeltuin ligt. Ook moet uw speeltuin vrij toegankelijk, bespeelbaar en veilig zijn voor kinderen met én zonder handicap. Kijk verder op de website van VSBfonds naar de voorwaarden. De kinderen en ouders in de buurt zullen u dankbaar zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *